COOPEREM per millorar la resposta en cas d’incendis a la zona transfronterera

Arrenca el projecte COOPEREM per millorar la gestió i la resposta en cas d’incendis i catàstrofes a la zona transfronterera

L’Edifici de la Generalitat a Girona ha estat l’escenari, aquest dimarts, de l’acte oficial de llançament del projecte Cooperació Operativa d’Emergències i Prevenció d’Incendis COOPEREM 2018-2020, que té per objectiu desenvolupar una política conjunta en matèria de prevenció i gestió de riscos i catàstrofes a la zona transfronterera per millorar la capacitat d’anticipació i resposta dels serveis d’extinció.

L’acte d’inici del projecte COOPEREM ha estat una jornada durant la qual s’han presentat els eixos principals del projecte i que ha comptat amb la presència de representants dels serveis d’extinció d’incendis, gestors del territori i centres de recerca que han exposat projectes per compartit coneixements i experiències i crear sinèrgies.

La inauguració de la jornada ha anat a càrrec del Director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Juli Gendrau; la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Montse Barniol; el prefecte del Departament dels Pirineus Orientals, Philippe Vignes, i la vicepresidenta del Consell Departamental dels Pirineus Orientals, Martine Rolland. El vicepresident de la Diputació de Girona, Fermí Santamaria i el president del SIVU des Albères, Yves Porteix, seran els encarregats de cloure la jornada a la tarda. El projecte COOPEREM és resultat de la unió d’esforços del Departament d’Interior de la Generalitat, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, la Diputació de Girona, el Service Départemental d’Incendie et de Secours des Pyrénées-Orientales, el Conseil Départemental des Pyrénées-Orientales, l’Office National des Forêts i el SIVU-Albères.

El projecte, emmarcat en el programa INTERREG-POCTEFA 2014-2020, s’articula al voltant de tres eixos principals: desenvolupar una gestió coordinada del risc d’incendis; desenvolupar una resposta transfronterera ràpida, eficaç i segura davant les emergències, i aplicar una estratègia d’anticipació conjunta davant el risc d’incendis. El pressupost és de 2.556.505 euros, el 65% dels quals els aporta la Unió Europea. Projecte cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional Ce projet est cofinancé par le Fonds Européen de Développement Regional

El risc d’incendi i de gestió de les emergències a la zona transfronterera entre Catalunya i el Pirineus Orientals és una amenaça degut a l’abandonament progressiu dels cultius i la ramaderia, que han facilitat el desenvolupament de vegetació combustible i permanent que pot generar grans incendis forestals. En els darrers trenta anys, aquesta zona ha estat escenari d’incendis devastadors. El més recent va ser el de juliol de 2012 que va començar en l’eix principal de comunicació transfronterera a l’Empordà, va devastar 13.000 hectàrees de bosc i va ocasionar la mort de quatre persones.

El Projecte COOPEREM permetrà el treball conjunt entre els serveis d’extinció de Catalunya i dels Pirineus Orientals en un nou marc normatiu transfronterer de col·laboració que agilitarà les intervencions a banda i banda de la frontera. Atorgat el gener de 2018 pel comitè de programació INTERREG, el projecte es concreta en una planificació global de les actuacions preventives en els sectors vulnerables de l’àmbit de La Jonquera – El Pertús i el seu corredor d’infraestructures; una millora dels sistemes d’informació cartogràfica, i el desenvolupament d’eines d’intervenció conjunta entre bombers catalans i dels pirineus orientals (protocols de primera sortida transfronterera, sistemes d’intercanvi hidràulic, de comunicacions i de coordinació). El projecte afecta un territori de 10.000 km2, més d’1,2 milions d’habitants, 13 comarques i, 448 municipis que és un dels principals nusos de mobilitat transeuropeu de persones i mercaderies.

Author: Catalunya Directe

Deixa un comentari

*